Sign my
GuestBook

SHM 26

Bovenbouw - Onder de voetplaat

Solderen van de watertanks

 

Het vierendelen van de watertank maakte het niet makkelijker om de boel op zijn plaats te solderen.

Blu-Tack was weer de redder in de nood. Met acht stukjes Blu-Tack plaatste ik de vier delen precies waar ze moesten komen.

Met mijn winkelhaak stelde ik zeker dat de bufferbalk verticaal zou staan.

Daarna zette ik hem vast met een puntje soldeer in het midden. Dat deed voor beide bufferbalken.

The schuifmaat zorgt er hier voor dat ook de zijkanten van de waterbakken verticaal staan.

daarna soldeerde ik de vier hoeken

daarna kregen ook de water tanks een puntje soldeer in het midden
Vanaf hier liet een randje soldeer lopen naar de hoek. Zo werkte het hele model rond

Voor- en achterplaten van het frame

Toen ik de reconstructie van de watertaniks beschreef merkte ik al op dat de voor en achterplaten van het frame overduidelijk niet pasten op de zijkanten van de watertank. Nu de tanks op hun plaats zitten heb ik dat nog eens een keer bekeken. Maar hoe ik er ook naar keek ik kon ze niet passend krijgen, dus ik besloot links te laten liggen en zelf twee nieuwe platen te maken.

Eerst moest ik een tekening maken van de schortplaten dus ik zette de computer aan. Ik maakte gebruik van een frontale foto van de loc waarvan ik de shortplaat uitsneed als onderlaag. Ik trok er de omtrek van de plaat op over en plaatse de klinknagels. Toen de tekening af was schaalde ik hem tot 1:87.

Ik drukte de tekening af op fotopapier dat ik uitsneed om te zien of het nauwkeurig paste. De eerst poging was een paar tiende millimeter te klein, maar de tweede was precies in het vaatje.

Ik zaagde een plaatje messing ongeveer op maat en soldeerde die op de plaat waar ik hem net uit gezaagd had. Op deze manier kon ik twee identieke schortplaten in één keer maken.
Ik gebruikte 0,45 mm hardmessingplaat. Dat is wat dik maar de schortplaten stoten makkelijk ergens tegen aan dus het leek me beter ze wat stevig te maken

Ik plakte één van de afgedrukte tekeningen op de plaatjes met een beetje gewone huishoudlijm.
Nu kon ik de tweelingplaat vrijwel op maat zagen met de tafelcirkelzaag.
Na een korte oefening in vijlen pasten de plaatjes precies

Ik scheidde de twee plaatjes en lijmde ze op een aluminium hoekprofiel. Ik lijmde er ook twee nieuwe tekeningen op. Ik boorde het klinknagelpatroon. Vooraf had ik mijn boorstandaard zo afgesteld dat de boor niet helemaal door de plaat zou gaan maar ongeveer 0.2 mm over zou laten.

Ik was erg blij met mijn kruistafel die het mogelijk maakte om heel regelmatige patronen van klinknagels op 1,2 mm van elkaar te maken.

 

Voor het boren is het een goed moment om te bedenken dat je van de achterzijde boort en dat je dus alles in spiegelbeeld moet doen. Ik vergat dat natuurlijk en één gat zat dus aan de verkeerde kant.

De bovenste plaat op de foto is de voorzijde, met twee gaten voor de zuigerstangen, de onderste is de achterzijde met vier gaten om later een rechthoekig gat te zagen met de figuurzaag.

Klaar. De gaten voor de buffers en de koppelingen zijn geboord, het rechthoekige gat is gezaagd en gevijld en de klinknagels zijn doorgedrukt. Ik ben niet helemaal tevreden met de klinknagels, ze zijn niet scherp, maar het kan er mee door.

 

Nog één keertje passen, steek de soldeerbout maar aan.
Op zijn plaats gepuntsoldeerd. Nadat alle kleine aanpassingen waren gedaan liet ik de naden vollopen

Ik maakte een aparte plaat voor de zuigerstangen,

0,2 mm dik

Deze plaat dekt aan de voorzijde blijkbaar een gat af dat vergelijkbaar vergelijkbaar met het gat dat aan de achterzijde zichtbaar is
   

Ik plaatste een dun plaatje messing achter de treden in de waterkasten die nog gesloten moesten worden. Ik vulde de gaten met soldeer en vijlde ze glad

Het restje van de gaten werd gevuld met Milliput en gladgeschuurd

   

Er was ook een klein puntje met de buffer. Ze zijn van het open type, zodat je de bufferveer kunt zien. Het voorbeeld heeft een open zijde naar boven en naar beneden. De buffers in de kit waren open naar vier zijden.

Ik sloot twee tegenoverliggende zijden door ze te vullen met Milliput en ze glad te schuren